Bas Westerweel: Ik ben een tijdje dood geweest

november 9, 2017 10:37 am Gepubliceerd door

Bas Westerweel is in september door het oog van de naald gekropen toen hij plots een hartstilstand kreeg op het voetbalveld. De oud-televisiepresentator had een tijdje geen hartslag meer en heeft zijn leven te danken aan twee mensen die hem snel konden reanimeren.

“Ik heb het nooit zien aankomen, anders zou ik ook niet gaan voetballen”, zei Bas in RTL Late Night. “Ik weet nog dat ik m’n schoenen aan had getrokken maar vanaf daar is mijn harde schijf gewist. Ik ben een tijdje dood geweest.”

“Eén meneer, een doorgewinterde BHV’er, schoot meteen te hulp toen ik in elkaar zakte. Hij legde me in een stabiele zijligging”, vertelt Westerweel. “Een van de andere omstanders was inspanningsfysioloog bij het leger en een derde had toevallig heel lang op de ambulance gewerkt. Zij wisten precies wat ze moesten doen en reanimeerden mij, terwijl iemand anders de AED haalde en de ambulance belde.”

Ook een AED kunnen inzetten? Lease dan bij ons je AED!

 

Tweede leven
Dankzij de onderhouden kennis van deze drie omstanders werd Bas na zijn hartstilstand weer wakker. “De artsen zeiden tegen mij: ‘Je was er niet meer’ en dan word je wakker met je kinderen om je heen”, vertelt Bas. “Dat is van onschatbare waarde. Als je dat mag doen voor een ander, iemand een tweede leven mag geven, dan is dat toch fantastisch.”

Wil je ook leven kunnen redden? Leer bij ons reanimeren!

Na vijf bypasses, veel medicijnen en een revalidatieprogramma gaat het nu weer relatief goed met Bas. “Alles is getest. Ik ben eigenlijk helemaal gezond. Doodmoe dat wel, dat zal ik morgen moeten bekopen. Het feit dat ik zeven weken na mijn hartstilstand hier alweer kan zitten is ongelooflijk.” De voormalige presentator wandelt en fietst weer en probeert zoveel mogelijk weer mee te draaien.

Het enige wat echt is veranderd is de liefde voor zijn gezin. “Doodgaan is heel eenvoudig. Je valt en het is klaar. Maar toen ik mijn ogen weer opendeed zag ik mijn kinderen weer. Dat was ‘worth living for’. Je kijkt iedereen anders aan.”

Bas hoopt dat het voor iedereen vanzelfsprekend wordt te leren reanimeren en die kennis ook te onderhouden. “Ik hoop dat het voor iedereen net zo normaal wordt als boodschappen doen of je kinderen naar voetbal brengen.”

Bekijk het hele interview hier

Bron: © ANP

 

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Marieke Sloot

Commententaren zijn gesloten.