AED draagbaar

Schrikken! Feiten en cijfers over een hartstilstand 

november 18, 2016 11:57 am Gepubliceerd door

Wist je dat:

Jaarlijks rond de 16.000 mensen een hartstilstand krijgen?
Dat gemiddeld 300 mensen per week buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen?

Maar wist je ook dat:

De overlevingskansen bij vroegtijdige reanimatie 15 tot 20% zijn?
En dat de overlevingskansen bij het gebruik van een AED oplopen tot 70%?

Zeventig procent! Dat is een hoopvol percentage!

Wat is eigenlijk een AED en hoe werkt het?

AED is een afkorting voor: Automatische Externe Defibrilator. Je gebruikt dit draagbare apparaat bij iemand met een hartstilstand. Diegene krijgt dan een elektrische schok waardoor het ritme van het hart als het ware weer kan herstellen. Ondanks het woord hartstilstand is het vaak niet zo dat het hart echt helemaal stilstaat. Het gaat in de meeste gevallen om een ernstige ritmestoornis van het hart (fibrilleren). De hartkamers worden snel en chaotisch geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken. Bloed wordt niet meer rondgepompt en er ontstaat een hartstilstand.

Gebruik je een AED, dan reset je als het ware het hart waardoor het weer normaal gaat pompen. We noemen dit defibrilleren. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen. Hoe langer je wacht met het gebruik, hoe lager de overlevingskans. Elke minuut dat het hart blijft fibrilleren neemt de kans op herstel af met 10%.

Doordat je een AED gebruikt, kun je ook blijvende schade voorkomen. Na geslaagde reanimaties herstelt 90% volledig.

Wat kun jij doen?

Door het gebruik van een AED zorg je er dus voor dat de overlevingskans stijgt tot 70%. Daarom is het heel belangrijk dat er op steeds meer plaatsen AED’s komen te hangen. Nu wordt er nog maar in 49% van de gevallen een AED gebruikt. Hier kom jij in beeld. Heb of werk je voor een bedrijf? Dan kun je al voor € 0,80 per dag een AED leasen. Dit is zonder extra kosten in vergelijking tot eenmalige aankoop van een AED. Wat ook steeds meer gebeurt, is dat bewoners van een straat een AED aanschaffen of leasen.

€0,80 per dag is niet veel geld. Jij of je bedrijf helpt daarmee collega’s of mensen met een hartstilstand in de buurt van je AED hun overlevingskansen en kwaliteit van leven te vergroten. Wil je meer weten over het leasen van een AED? Bel of mail ons dan:

Telefoonnummer: 085 – 77 35 222

E-mail: info@escape-opleidingen.nl •

Lease een AED
Bron: Nederlandse Hartstichting

 

Tags : , , ,

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Thomas

Commententaren zijn gesloten.