Wat is een AED?

februari 17, 2017 11:12 am Gepubliceerd door

In supermarkten, sportscholen, bedrijven, bejaardentehuizen en openbare gelegenheden zie je regelmatig een groene sticker met daarop een hart en de letters AED. Mensen die in de buurt van een AED apparaat een hartstilstand krijgen, hebben een veel hogere kans op overleven dan alleen handmatige reanimatie.

Wat is een AED?

Allereerst een uitleg over de afkorting. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen na een hartstilstand door inderdaad: een elektrische schok.

Ondanks het woord hartstilstand is het vaak niet zo dat het hart echt helemaal stilstaat. Het gaat in de meeste gevallen om een ernstige ritmestoornis van het hart (fibrilleren). De hartkamers worden snel en chaotisch geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken. Bloed wordt niet meer rondgepompt en er ontstaat een hartstilstand.

Gebruik je een AED, dan reset je als het ware het hart waardoor het weer normaal gaat pompen. We noemen dit defibrilleren. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen. Hoe langer je wacht met het gebruik, hoe lager de overlevingskans. Elke minuut dat het hart blijft fibrilleren neemt de kans op herstel af met 10%.

Doordat je een AED gebruikt, kun je ook blijvende schade voorkomen. Na geslaagde reanimaties herstelt 90% volledig.

Statistiek gebruik AED

Hoe werkt een AED?

Een AED meet het hartritme en activeert pas het schokmechanisme wanneer dat nodig is. Dat betekent dat je alleen maar een schok kan toedienen als het hart geen bloed rondpompt.

Wanneer iemand een complete hartstilstand heeft (asystolie) dan heeft een schok geen zin en kun je ook geen schok geven. Dit is meestal het geval als er geen getuige was van de hartstilstand en de hartritmestoornis zelf ook is uitgedoofd.

Hoe bedien je een AED?

Een AED is ervoor gemaakt om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Zelfs als je hiervoor geen cursus hebt gevolgd. Als je de AED open maakt, zet je deze aan en vanaf dat moment word je helemaal begeleid om de AED te kunnen gebruiken. Er staat precies waar je de 2 elektroden op de ontblote borstkas moet plakken en wat je dan moet doen.

De belangrijkste stap is dus het openmaken en aanzetten van de AED en natuurlijk het bellen van 112. De hulpverlener aan de telefoon helpt je ook bij het reanimeren als je dit nodig hebt.

Gaat het om een Zoll Plus, de AED die je bij ons kunt leasen, dan krijg je ook nog reanimatiefeedback. Dit heet Real CPR Help®. Het geeft feedback over de diepte en het tempo van de borstcompressies terwijl je de reanimatie toepast. Het apparaat vertelt wat je moet doen maar ook kun je berichten lezen die helpen bij de reanimatie. Dit geeft vertrouwen en duidelijkheid die geen enkele andere AED biedt.

Mag iedereen een AED bedienen?

Ja, iedereen mag een AED bedienen. Heb je zelf een AED? Dan raden wij zeker aan om je te laten voorlichten over het gebruik van een AED. Verplicht is het niet: ook niet-getrainde personen mogen een AED gebruiken.

Kan ik een AED gebruiken zonder gevaar?

AED’s voor publiek gebruik zijn altijd veilig. Deze AED’s kunnen alleen maar een schok geven als het hart van de patiënt geen bloed meer rondpompt. Bij een gezond hartritme kun je met een AED dus ook geen schok afgeven.

Hoe ziet een AED eruit en wat zit er in de doos of tas?

Zoll plusaedplus_fb_2

We hopen dat dit artikel je een beeld geeft van wat een AED is en hoe je deze gebruikt. Heb je een bedrijf, werk je voor een organisatie of sport je bij een club en hebben jullie nog geen AED? Tip dan je sportclub of het bedrijf waarvoor je werkt of overweeg een AED aan te schaffen of te leasen. Dit doe je al voor € 0,80 per dag en je kunt er echt een leven mee redden. Meer weten of een afspraak maken (voor een demo)? Neem dan contact met ons op.

€0,80 per dag is niet veel geld. Jij of je bedrijf helpt daarmee collega’s of mensen met een hartstilstand in de buurt van je AED hun overlevingskansen en kwaliteit van leven te vergroten. 

Telefoonnummer: 085 – 77 35 222

E-mail: info@escape-opleidingen.nl

AED leasen

Tags : ,

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Thomas

Commententaren zijn gesloten.